Vooraankondiging subsidieronde ZE&GG–ZonMw, specifiek voor kennisvragen van de kennisagenda’s
20-2-2023Op 28 februari 2023 gaat een call open die specifiek gericht is op kennisvragen van bestaande kennisagenda’s. Dit is een uitgelezen kans om weer met de NVMM kennisagenda aan de slag te gaan. Voor deze ronde is een budget van 7 miljoen beschikbaar gesteld. Dit is dus een beperkt budget. Een projectvoorstel maakt dus alleen kans wanneer deze grote impact heeft en zo veel mogelijk aan de relevantiecriteria voldoet. Om jullie alvast van meer informatie te voorzien over wat er gevraagd wordt, worden er via https://zorgevaluatiegepastgebruik.nl/wat-we-doen/evalueren/evaluatieagenda/subsidieronde-2023/ een aantal documenten beschikbaar gesteld. Naast een begeleidende brief vanuit het programma ZE&GG, is er informatie over de gevraagde prioriteringscriteria en plan van aanpak, alsmede het formulier om de potentiële doelmatigheidswinst te onderbouwen en een powerpoint met extra informatie. Bij vragen, neem contact op met NVMM via secretariaat@nvmm.nl.
Deadline voor indiening van het projectidee is 18 april 2023.
Op de NVMM/KNVM voorjaarsvergadering in Papendal zal ook een sessie gewijd worden aan de Kennisagenda (op 4 april).
Wat waren ook al weer de kennisvragen uit de NVMM kennisagenda? Hieronder de lijst, met vet gedrukt de vragen die nog steeds hoge prioriteit kregen in een enquête onder de NVMM-leden in 2022.
- Wat is de kosteneffectiviteit van point-of-care testen en van hypersnelle moleculaire diagnostiek voor bacteriële determinatie en gevoeligheidsbepalingen?
- Kunnen microbiologische testen/microbiologische ondersteuning in de eerste lijn ziekenhuisopnames als gevolg van urineweginfecties en luchtweginfecties verder terugdringen?
- Wat is de juiste rol van microbiologische diagnostiek bij fluor vaginalis, inclusief onderbouwing van het testbeleid?
- Wat is de optimale antibiotische behandeling bij patiënten met een vaatprothese-infectie?
- Wat is de toegevoegde waarde van anaerobe dekking bij aspiratiepneumonie?
- Is onderhoudsantibiotica of kortdurende ‘on demand’ antibiotica het meest effectief bij recidiverende urineweginfectie?
- Moet de preoperatieve profylaxe aanpast worden bij electieve schoon-besmette abdominale ingrepen als de patiënt gekoloniseerd is met resistente Gram-negatieve staven?
- Wat is de meerwaarde van influenza/respiratoire virussen sneldiagnostiek met betrekking tot klinische en gezondheids-economische uitkomstparameters?
- Hoe kan patiëntenparticipatie bijdragen aan het voorkómen van ziekenhuisinfecties?
- Wat is de beste methode voor desinfectie van de omgeving?
- Wat is de meerwaarde van point-of-care SOA diagnostiek in de eerste lijn en hoe kan dit goed worden geïmplementeerd?