Coronavirus: wat doet een viroloog?

3-2-2020

Er is in de media enorm veel aandacht besteed aan de coronavirus-uitbraak. Goede informatieverstrekking is dan ook van groot belang. 
Voor vragen en antwoorden over het coronavirus kunt u terecht op de website van het RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus/nieuw-coronavirus-in-China.


Wat is eigenlijk de rol van de leden van de NVMM rond zo’n virusuitbraak? Wat is een viroloog en wat is een arts-microbioloog?
Een viroloog is iemand die werkt met virussen (bijv. verkoudheidsvirussen, griepvirussen, virussen die waterpokken of de ziekte van Pfeiffer of hiv veroorzaken). Dat kan iemand zijn die bijvoorbeeld biomedische wetenschappen, diergeneeskunde of geneeskunde heeft gestudeerd. Vaak werken deze virologen samen bij het doen van onderzoek.

Onderzoekers in de virologie proberen erachter te komen hoe het virus zich verspreidt (bijvoorbeeld door de lucht of via voedsel, of via besmet bloed), hoe makkelijk het virus iemand ook echt ziek kan maken (hoe ‘sterk’ is het virus), of zij werken bijvoorbeeld aan een vaccin tegen het virus. Ze maken ook, samen met de artsen-microbioloog en medisch moleculair microbiologen, een laboratoriumtest waarmee het virus zo snel mogelijk aangetoond kan worden in de mens en in dieren, zodat vastgesteld kan worden waar het virus vandaan is gekomen en wie ermee besmet is.

Artsen-microbioloog zijn medisch specialisten die verantwoordelijk zijn voor het goed uitvoeren van de juiste laboratoriumtesten. Zij adviseren over de behandeling van de patiënten in het ziekenhuis. Daarbij kan het gaan om infecties met virussen, maar ook met bacteriën, schimmels of parasieten. Daarnaast spelen ze een rol in het voorkomen van de verspreiding van virussen en bacteriën in het ziekenhuis, door adviezen te geven over bijvoorbeeld gebruik van aparte kamers, mondkapjes en handen wassen.

Terug naar overzicht