Commentaarfase richtlijn Malariadiagnostiek

7-10-2021
In het najaar 2020 is de ontwikkeling van de richtlijn malaria diagnostiek (+ algoritme) op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Microbiologie gestart. Inmiddels is de conceptrichtlijn gereed voor commentaar. Met veel genoegen legt de werkgroep u de conceptrichtlijn malaria diagnostiek voor ter becommentariëring. 
Malaria is een infectie die voorkomt in de tropen. In Nederland is malaria een importziekte en risicogroepen zijn reizigers en migranten. De meest voorkomende vorm is malaria tropica die een dodelijke afloop kan hebben. Daarom is 24/7 diagnostiek in Nederland de norm. Klassieke microscopie op bloed (dikke druppel en uitstrijk) is tot op heden de gouden standaard. Veelal wordt ook sneldiagnostiek door middel van antigeendetectie ingezet (RDT), maar deze techniek is onvoldoende sensitief in bepaalde situaties. Momenteel hebben nieuwe technieken zoals Loop-Mediated Isothermal Amplification (LAMP), flow cytometrie en (quantitative-) Polymerase Chain Reaction (q)-PCR hun intrede gedaan in de Nederlandse laboratoria. Tevens wordt bezuinigd op gespecialiseerd personeel. Het combineren van de juiste technieken en het borgen van de expertise in de verschillende laboratoria vereisten een nieuwe richtlijn die voorziet in aanbevelingen voor een adequate malariadiagnostiek in het tijdperk van verregaande automatisering. 
Het doel van deze richtlijn over malaria diagnostiek is dat het duidelijk is welke combinatie van klassieke en moderne technieken voldoen in de Nederlandse situatie en dat expertise rondom dit onderwerp geborgd blijft. De richtlijn bevat de volgende modules:
 • Screening van malaria
 • Bepalen van ernst van malaria
 • Vervolgonderzoek van malaria
 • Randvoorwaarden voor malaria diagnostiek (organisatie van zorg
 
Dr. F. Stelma heeft, namens de NVMM, als voorzitter de werkgroep geleid. 
U kunt uw eventuele commentaar uitsluitend door middel van het commentaarformulier indienen t/m 21 november 2021 via secretariaat@nvmm.nl. Alleen onderbouwd commentaar zal in behandeling worden genomen.
Terug naar overzicht