Chronische hepatitis C meldingsplichtig

19-12-2018

Vanaf 1 januari 2019 verandert de meldingsplicht voor hepatitis C. Naast acute hepatitis C zijn dan ook chronische infectie en herinfectie met hepatitis C virus meldingsplichtig.

De nieuwe meldingsplicht wordt ingevoerd omdat er nu een effectievere behandelmethode voor chronische hepatitis C bestaat. Deze draagt bij aan de genezing en het voorkomen van chronische hepatitis C. Daarom is het belangrijk geworden om alle geïnfecteerde personen tijdig in beeld te krijgen. Door tijdig te behandelen kan verdere verspreiding van het virus worden voorkomen. De huidige meldingsplicht voor alleen acute hepatitis C-infecties voorziet hierin onvoldoende.

Hepatitis C

Hepatitis C geeft een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis C-virus. Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute hepatitis C en chronische hepatitis C. Er is sprake van een chronische hepatitis C infectie als het virus langer dan 6 maanden in het lichaam aanwezig is. Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer 23.000 mensen met een chronische infectie door het hepatitis C virus. Risicogroepen zijn de eerste generatie migranten, (voormalig) injecterende drugsgebruikers en hiv-positieve mannen die seks hebben met mannen. Meer informatie over hepatitis C. https://www.rivm.nl/hepatitis-c

LCI-Richtlijn Hepatitis C

Uitgebreide informatie over het ziektebeeld, de epidemiologie, de diagnostiek, en te nemen maatregelen naar aanleiding van een geval van hepatitis C zijn te vinden in de LCI-Richtlijn Hepatitis C. De meldingscriteria worden per 1 januari aangepast.

Terug naar overzicht