In december 2016 / januari 2017 heeft voor de eerste keer de cursus “Optimalisatie van antimicrobiële therapie door middel van PK/PD” plaatsgevonden. Het doel van deze cursus was cursisten inzicht geven in farmacokinetische en farmacodynamische eigenschappen van antibiotica. Gedurende de zesdaagse cursus in Lunteren gingen de docenten – prof. Johan Mouton, dr. Anouk Muller en mevrouw Femke de Velde – in op alle facetten van PK/PD. De volgende onderwerpen zijn besproken:
- basisfarmacokinetiek;
- de rationale voor de verschillende farmaco-dynamische indices van antibiotica-groepen;
- het vaststellen van breekpunten;
- het ontstaan van resistentie onder antibiotica;
- het doseren van antibiotica bij bepaalde resistentiemechanismen;
- de werking van bètalactamaseremmers;
- het effect van combineren van verschillende antibiotica;
- het modelleren op populatieniveau;
- overwegingen voor therapeutic drug monitoring;
- intrathecale toediening van antibiotica;
- het effect van patiëntenkarakteristieken als obesitas, sepsis en hemodialyse op farmaco-kinetiek.
Cursusopzet
Het cursusmateriaal omvatte ook een theoretisch handboek, een onlinecursus PK/PD en documentatie van diverse studies. De cursus werd afgesloten met een examen. De deelnemende AIOS medische microbiologie en artsen-microbioloog hebben handvatten gekregen waarmee zij doseringen van en de keuze voor antibiotica op rationele gronden kunnen aanpassen in specifieke situaties.
Conclusie
De cursus bood een goede afwisseling tussen theorie, (reken)opdrachten en luchtigere onderwerpen zoals quizvragen in de avonden. Enkele verbetersuggesties daargelaten vinden de cursisten de cursus een verrijking voor het huidige curriculum medische microbiologie. AIOS en andere artsen-microbioloog zouden moeten overwegen deze leerzame cursus te volgen. Het is de intentie van de cursusorganisatie om de cursus jaarlijks te organiseren.